Csakrák: energiaközpontok

Központok, amelyek fölveszik és átalakítják a pránát

 

A csakrákat sem fizikai, sem fiziológiai szempontból nem lehet megfigyelni vagy leírni. Csak a pránájama intenzív gyakorlásával vagy meditálással lehet őket érzékelni. (A pránájama a jóga légzőgyakorlatainak összefoglaló neve, amelyek energetikai területen fejlesztik érzékenységünket).

A csakrák révén jön létre az összeköttetés az energiatest (pránámaja kosa) és a fizikai test között. Az energiaközpontok a gerincoszlopon sorakoznak, és a test elülső és hátsó oldalán találhatók meg, a fizikai testtől kicsit elemelkedve.

A csakráknak számtalan funkciójuk van. Egyik fő feladatuk, hogy fölvegyék, tárolják és különböző testtájainkra szétosszák a pránaenergiát, amelyet mi légzés útján és más forrásokból nyerünk, hogy megőrizzük egészségünket. Mielőtt azonban a csakrák az energiát elosztják, valamelyest meg kell változtatniuk az energia rezgési frekvenciáját, hogy az „kompatibilis” legyen, vagyis hogy föl tudja venni az a terület, amelynek szánták. A csakrák sok funkciója közül az egyik tehát az, hogy az energia átalakításának központjául szolgáljon.

Minden egyes csakra – fiziológiai funkciója mellett – fejlettségi szintjétől függően metafizikai és spirituális szinten is hat. Habár a hormonjóga alkalmazásakor csak a fiziológiai szinten dolgozunk, ha figyelembe vesszük, hogy minden csakrához tartozik egy mirigy vagy egy idegfonat, átfogóbban és mélyebben tudunk dolgozni.

Minden csakrának van egy rezgési frekvenciája, amelyet gyakorlatokkal, koncentrációval és megfelelő rezgésű mantrákkal aktiválni tudunk.

Számtalan csakra van, de a legismertebb az ún. hét fő csakra:

Sahasrara – Koronacsakra
Ajna – Harmadik szem csakra
Visudha – Torokcsakra
Anahata – Szívcsakra
Manipura – Napfonatcsakra
Swadisthana – Nemi v. szakrális csakra
Muladhara – Gyökércsakra


1. Gyökércsakra (múládhára csakra)

Ez a csakra a gerincoszlop végénél helyezkedik el, a perineumnál (gát). Kapcsolatban áll a plexus coccygeusszal, és irányítja a szaporítószerveket. Továbbá ellenőrzi azt a képességünket, hogy ellássuk magunkat az élet alapvető szükségleteivel. Ebben a csakrában van a székhelye az individuális pránaenergiának a kundalininek.
Az első csakra egyensúlyhiánya következtében láz, étvágytalanság és bizonytalanság uralkodik el. Egyensúlya esetén erőt és biztosságot ad.

2. Nemi/szakrális csakra (szvádhiszthána csakra)

Ez a csakra valamivel a nemi szervek fölött van. A szaporítószervekkel áll összeköttetésben, irányítja a szexuális ösztönt, valamint a szervezet méregtelenítő funkcióját. Hozzá kapcsolódik a szaporodás és a szellemi kreativitás.
A második csakra egyensúlyhiánya szexmániát vagy természetellenes képzelgést okoz. Egyensúlya esetén az ember kreatív, ötletes, energiával teli.

3. Napfonat csakra/ köldökcsakra/solar plexus (manipura csakra)

Ez a csakra a gyomor magasságában található. Kapcsolatban áll az epigasztrikus (gyomortáji) solar plexusszal és irányítja a vegetatív életet a vagoszimpatikus rendszer révén. Elsősorban az érzelmekhez köthető.

A manipura csakrától jobbra és balra található két kis energiaközpont, amelyeknek energiája az autonóm idegrendszert befolyásolja: Surya-mandala – a napenergia központja; az anyagcsere aktiválása Chandra-mandala a holdenergia központja; az anyagcsere lassítása.

A harmadik csakra az azonossághoz, az uralomhoz és az ítélkezéshez kapcsolódik.
Egyensúlyhiánya túlzott mohóságban vagy a személyes hatalom iránti vágyban mutatkozik meg. A gyenge napfonat csakra fogékonnyá tesz a betegségre. Az erős napfonat csakra jó egészséget hoz. Egyensúlyát kezdeményezőkészség, állhatatosság jellemzi, nagy cselekedetek társulnak hozzá.

4. Szívcsakra (anáhata csakra)

Ez a csakra a szívtájékon található. A szívfonattal és a csecsemőmiriggyel áll kapcsolatban, és a keringési és a légzési rendszert irányítja.
A negyedik csakra az egyensúlyi pont az alsóbb és magasabb szintű csakrák között. Amikor a szívcsakra aktív, igaz szeretet tapasztalható. Ez a kedvesség, a részvét és az önzetlenség központja. Egyensúlyának hiánya esetén az érzelmi eredetű cselekvés összekeveredik a szívközpontból eredő cselekvéssel.

5. Torokcsakra (visuddha csakra)

Ez a csakra a nyak felszínén található, a gége magasságában. Kapcsolódik a pajzsmirigyhez, a mellékpajzsmirigyhez és a hipotalamuszhoz. A kreativitással, a kifejezőkészséggel, az akaraterővel és a határozottsággal áll összefüggésben.
Az ötödik csakra tükrözi a beszéd sebességét és erejét. A tudatos és hatásos szavak egy erős torokcsakrából származnak. Az egyensúlyhiány lanyha kommunikációhoz vagy a véleményhez való túlzott ragaszkodáshoz vezet. Az ötödik csakra egyensúlya a legmagasabb rendű igazsághoz kapcsolódik.

6. Harmadik szem csakra (adzsna csakra)

Ez a csakra a két szemöldök között helyezkedik el (az ún. harmadik szem székhelye). Különösen az intellektuális élettel, az önkritikával kapcsolatos, és azzal a képességünkkel, hogy saját tapasztalatainkból tanuljunk.
A harmadik szem csakra az agyalapi mirigyhez kapcsolódik.
Ez az a hely, ahol láthatjuk a láthatatlant, és megismerhetjük az ismeretlent. Az intuíciós érzékünk központja. Közvetlen kapcsolatunkat jelenti a bölcsesség végtelen forrásával.
A hatodik csakra gyakori aktiválása meditáció közben serkenti az agyalapi mirigy működését, erősíti a megérzéseinket. (Ha valaki intuitív, az nem ugyanaz, mint ha médium lenne. Az okkult erők az energiát a harmadik csakrából nyerik, azon keresztül működnek, ezért szubjektívek.)

7. Koronacsakra (szahaszrára csakra)

Ez a csakra közvetlenül a fejtetőn található. A tobozmirigyhez és az agyi idegfonathoz kapcsolódik. Ez a fő felvevője a magasabb szintű energiáknak; az élet és a spiritualitás székhelye.
A hetedik csakrát ezerszirmú lótuszként, tizedik kapuként és koronacsakraként is emlegetjük.
Ez a cskara van a legmagasabban a testben. Ha a kundalini-energia felemelkedik a hetedik csakráig, az üdvösség állapotát tapasztalod meg, egyesülsz a világmindenséggel.
Amikor egy megvilágosodott lélek elhagyja a testet, a hetedik csakrán keresztül távozik.

8. Nyolcadik csakra: Aura

Az egész testet körülvevő energiamező. Más néven aurának is hívják.
Az aura védelmező mező, amely körbeveszi a többi csakrát. Színe, fényereje és mérete változó, függ az általános fizikai állapottól, a gondolatoktól és az érzésektől.
Általában 60-90 centiméter távolságra terjed ki. Fényesebbé és nagyobbá tehető következetes egészséges test-lélek-szellem gyakorlatokkal, mint amilyen a meditáció.

A hormonjóga alkalmazásakor a csakrákkal is dolgozunk.

 

 

Categories:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA ImageChange Image