Természetes változások nőiségünk ciklusaiban, avagy…


… hogyan tudjuk megtenni a szükséges előkészületeket, hogy életünk ezen szakaszában ne kellemetlenségekkel szembesüljünk, hanem a megújulás érzését élhessük át?

Nekünk, nőknek nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük a testünk változásának folyamatait és az ezekkel kap­csolatos elnevezéseket és fogalmakat. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy mi történhet ezekben az életszakaszokban, hogy ne féljünk, de ne is érjen minket semmi felkészületlenül.

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk a női életciklusokra vonatkozó szakkifejezések jelentését:

A menarche az első menstruáció időpontja. Az első hónapokban a ciklu­sok időtartama még lehet, hogy rendszertelen, de később, a szülőképes korban általában stabilizálódik.

A menopauza egy konkrét időpont a szülőképes nők életében. Definíció szerint ebben az időpontban múlik el végképp a havivérzés a petefészkek follikuláris (petesejtképző) aktivitásának leállása miatt, ami a hormonter­melés csökkenéséhez vezet. A menopauza a szülőképes kor végét jelenti. Először sok esetben rendszertelenné válik a menstruációs ciklus, majd, ha ezt követően már tizenkét hónapig egyáltalán nem volt havivérzés, csak ekkor, visszamenőleg lehet megállapítani az utolsó menstruáció, vagyis a menopauza tényleges időpontját. Az ösztrogénhiánynak kellemetlen következményei lehetnek, amelyek a nők közérzetét a 45. és 60. életév között, vagy még tovább, hátrányosan befolyásolják, és néhány esetben súlyos következményekkel járnak az egészségre nézve.

A perimenopauza, más néven klimaktérium a menopauza előtti körülbelül három év és az utána következő évek időszaka. Ebben az időben rendszer­telenné válnak a menstruációs ciklusok, miközben a hormonszint rend­ellenes ingadozása miatt vagy erős vérzés lép föl, vagy kimarad a menst­ruáció. De már a 45. életévtől kezdve kezd visszaesni a petefészkek aktivitása, és csökken a két fő női hormon, az ösztrogén és a progeszteron termelése. Ha a hormonszint egy bizonyos küszöb alá süllyed, csökken a tüszők (follikulák) száma is, a ciklusok anovulatórikussá kezdenek válni (vagyis nem termelnek termékeny petesejtet), és terméketlenség lép föl. Ez az időszak a posztmenopauzáig tart.

A posztmenopauza az utolsó menstruációval kezdődik.

Mindezek mellett létezik korai menopauza is, ami egyes esetekben lép fel. Ilyenkor a havivérzések a normálisnál jóval korábban fejeződnek be (röviddel a 30. életév után, vagy meg korábban), ami terméketlenséghez, hirzutizmushoz (túlzott szőrnövekedéshez), a klimaktérium tüneteihez és lelki problémákhoz vezet. A korai menopauzának különböző okai lehetnek, például petefészekciszták, tumorok stb., de gyakran állhat a háttér­ben túlzásba vitt testmozgás, stressz vagy érzelmi trauma is. (A korai menopauza egyes esetekben visszafordíthatatlan.)

Még nem is olyan régen is szinte szé­gyen volt társadalmunkban a változókorról beszélni (majdhogynem tabu volt), és ma is úgy tekintenek erre az életszakaszra, mint a testi és lelki hanyatlás kezdetére. Ez azonban tévhit. A menopauza nem az öregedés és a hanyatlás folyamatának a beve­zetője. Szervezetünk állandóan változáso­kon esik át, és csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e ezzel szemben pozitív viselke­dést tanúsítani, és olyan feltételeket terem­teni, amelyek lehetővé teszik, hogy a hor­monszint csökkenése szelídebb formában menjen végbe bennünk. Éppen ebben az alkalmazkodási időszakban kellene igazán arra figyelnünk, hogy támogassuk egész­ségünket és jó közérzetünket.

Hormonális jógaterápia – egy természetes megoldás

Egy olyan, a jógán alapuló természetes megoldást javaslunk Neked, amelynek segítségével újraindíthatod a hormontermelést – ez a hor­monális jógaterápia, más néven hormonjóga.

A hormonális jógaterápia egyfajta dinamikus jóga, amellyel hamar lehet eredményeket elérni, és bár speciálisabb gyakorlatokat és technikákat hasz­nál, mint a hatha jóga, mégis egyszerű megtanulni is és gyakorolni is. Az eredmények motiválóak lesznek, a terápia ugyanis nemcsak a hormonszint emelkedését hozza magával, hanem elősegíti a menopauzához kapcsolódó tünetek javulását vagy teljes megszűnését is.

A korai menopauza olyan eseteinél, amelyek nem igényeltek műtétet, a hormonális jógaterápia nagyon jó eredményeket ért el. Újra beindult a hor­montermelés, és sok esetben a termékenység is helyreállt.

 

Categories:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA ImageChange Image