Hormonjóga

Dinah Rodrigues, a Hormonjóga megalkotója, a világ egyik legismertebb jógatrapeutája. Meghatározó tagja a Nemzetközi Jógatanárok Egyesületének (I.Y.T.A. International Yoga Teachers Assotiation) és tiszteletbeli tagja és tanácsadója az Indiai Jógaterápia Szövetség Világ Jóga Tanácsának (World Yoga Therapy Council of I.F.Y. India, India Federation of Yoga)


A Hormonjóga egy 30 éve világszerte ismert és elismert, hatékony, tudományos kutatási eredményekkel* alátámasztott módszer a hormontermelés újraindítására, a különböző hormonszintek harmonizálására, a hormonális egyensúlytalanság okozta nőgyógyászati problémák kezelésére. Nők százezrei köszönhetik neki gyógyulásukat!
Magyarországon nálunk tudod megtanulni Dinah Rodriguesnél végzett, képesített hormonjóga terapeutától.
(Vigyázat! Nem tévesztendő össze egyéb, hormonjógának nevezett tornákkal!)

Hormonjaink irányítják (az idegrendszerrel együtt) testünk összes funkcióját. Egyensúlyuk kulcsfontosságú a megfelelő egészség, edzettség, alak, életerő, mentális egészség és jóllét fenntartása szempontjából. A hormonális jógaterápia (HJT) egy természetes és holisztikus módszer a hormontermelés újraaktiválására és kiegyensúlyozására.

Alapja egy dinamikus, jógaalapú gyakorlatsor, melynek módosított ászanái célzottan a kulcsfontosságú női nemi hormontermelő mirigyekre hatnak, légzőgyakorlatokkal és tibeti energiaáramoltatási technikával ötvözve, hogy masszírozzák és újraaktiválják a mirigyeket, méregtelenítsék a testet, és csökkentsék a fizikai és lelki stresszt. A sorozat egyesíti magában a Hatha jógát, a Kundalini jógát, a Tibeti energiaáramoltatási technikát, és a meditatív jóga-nidrákat.


A HJT gyakorlatsor

A Hormonális jógaterápia gyakorlatai összetettek, de bárki számára megtanulhatók előzetes jóga tapasztalattal, vagy anélkül. A Hormonjóga terápia gyakorlatsor segít a lecsökkent hormonszintek növelésében és kiegyensúlyozásában, harmonizálásában. 7 bemelegítő gyakorlatból, 14 gyakorlatból, és anti-stressz technikákból áll, amelyek együtt alkotják a teljes Hormonjóga terápia módszert.

Fontos, hogy a gyakorlást már a kurzus utáni napon egyből elkezdd, és MINDEN NAP végezd. Ha valamilyen okból kiifolyólag nincs lehetőséged a napi gyakorlásra, akkor is annyiszor gyakorold, ahányszor csak tudod, de minimum hetente négyszer.  A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy azok érték el azt a hatást, ami miatt elkezdték, akik alaposan begyakorolták, és életük részévé tudták tenni a Hormonjóga terápiát.
A kurzus elvégzése után a Hormonjóga órákon együtt tudsz tornászni olyan nőkkel, akik hasonló problémákkal küszködnek, így át tudod élni a “nem vagy egyedül” érzését, barátokra találhatsz, része lehetsz egy elfogadó közösségnek. Itt lehetőséged van a gyakorlatok pontosítására, felmerült kérdések megbeszélésére is, nagyon jól be tudod gyakorlolni a sorozatot antistressz technikákkal együtt.
Amikor már jól megtanultad, a teljes sorozat végzése csupán 30 percet vesz igénybe alkalmanként.

Míg néhány nő azonnal megtapasztalja a HJT áldásos hatását (ragyogó bőr, a menstruáció rendszeres visszatérése, az álmatlanság vége, menopauza tüneteinek enyhülése, megszűnése), a panaszok nagy részének mélyreható javulása 1-3 hónap rendszeres gyakorlás után várható, de van olyan nőgyógyászati probléma, ahol 4-6 hónap, vagy akár egy év gyakorlás is szükséges a kívánt cél eléréséhez.

 

Hogyan működik a Hormonális jógaterápia?

A HJT segít újraaktiválni a női hormontermelést, enyhíti az alacsony hormonszint vagy a hormonális egyensúlyhiány tüneteit. A Hormonális jógaterápia fizikai, pszichológiai és energetikai szinten hat. A rendszeres gyakorlás megújítja az egész endokrin rendszert, erősíti a petefészkeket, a pajzsmirigyet, a mellékveséket, az agyalapi mirigyet, segít az anyagcsere kiegyensúlyozásában, növeli a vitalitást és a jó közérzetet. A gyakorlatok megerősítik a csontokat és segítik a megfelelő testtartást.

 

A Hormonjóga segít Neked, …

♦ ha hormonális egyensúlyhiány vagy medencetáji keringési elégtelenség okozzák a meddőséget
PMS (premenstruális szindróma); fájdalmas, erős vagy szabálytalan menstruáció esetén
osteroporosis (csontritkulás) esetén
♦ alacsony hormonszint okozta tüneteknél a menopauza idején
hajhullásnál
érzelmi instabilitás; hangulatingadozás; szorongás; depresszió esetén
memóriazavaroknál
hüvelyi szárazság esetén
inkontineneciánál
alacsony libidó esetén
problémás, száraz bőr és pattanások esetén
álmatlanság, hőhullámok, éjszakai izzadás tüneteinél
♦ policisztás petefészek esetén (PCOS tünetek: hirsutizmus, pattanások, súlygyarapodás)
pajzsmirigy egyensúlyhiány esetén
Amenorhea (a menstruáció kimaradása) esetén
Carpalis alagút szindróma esetén.

 

Fontos, hogy életünk részévé tegyük, és naponta gyakoroljuk…

A Hormonjóga végzése minden felnőttkorú nőnek ajánlott, tünetekkel, vagy anélkül, ugyanis a HJT sorozat megelőzésként is szolgál. 35 éves kortól elkezd csökkenni a női szervezetben a hormontermelés, a hormonjóga megakadályozhatja ezt a csökkenést. Minél korábban van lehetőségünk elkezdeni, annál többet tudunk tenni az egészségünkért. A változó kor kezdetét segíti későbbre tolni, s amikor eljön az ideje, akkor is kínzó tünetek nélkül, könnyedén juthatunk át ezen a nők számára oly nehéz időszakon. Ugyanakkor bármilyen korban hasznos azoknál, akiknél a fenti tünetek tapasztalhatók. A HJT gyakorlatsorozat különösen előnyös azoknak a nőknek, akik észlelik magukon menopauza tüneteit, de segít azon nőknek is, akik tizenöt vagy akár húsz évvel ezelőtt már beléptek a változókorba. Ez a terápia ugyanis erősíti egészségüket és vitalitásukat, és még őnáluk is újraindíthatja a hormontermelést. Reményt nyújt azoknak a fiatalabb nőknek, akik idő előtt léptek be a menopauza állapotába, és azoknak is, akik a fogantatást szeretnék elősegíteni. Lehetőség ez számukra, amelynek eredménye csak attól függ, hogy rendszeresen és kitartóan végzik-e a gyakorlatokat.

A Hormonjóga történetéről

Dinah Rodrigues, a módszer megalkotója. A São Paulo-i egyetem bölcsész- és természettudományi karán végzett filozófiai és pszichológiai diplomával. Több év jógagyakorlat és jógaoktatás után fejlesztette ki módszerét, a Hormonjóga terápiát.

Dinah Rodrigues

Különböző aspektusokból tanulmányozta a hormonrendszer fiziológiáját, amerikai és európai tudományos kutatási eredményeket alapul véve vizsgálta a jóga hormonháztartásra gyakorolt hatását, a terápiás jóga lehetőségeit és a tibeti energiatechnikákat. Így alkotta meg a HJT technikát a változókorban lévő nők számára, hogy átsegítse őket az ezzel a korral járó nehézségeken, enyhítse kellemetlen tüneteiket. A gyakorlati alkalmazás során azonban kiderült, hogy a HJT rendszeres végzése számos más hormonális egyensúlyhiány okozta nőgyógyászati probléma gyógyításában is hatásos.
Kitűnő eredményeket értek el azoknál a nőknél is, akiknél terméketlenséget diagnosztizáltak. Az elmúlt majdnem 30 évben nagyon sok hormonjóga kisbaba születhetett meg Dinah Rodrigues módszerének köszönhetően.

 

Ellenjavallatok, módosítások a Hormonjóga terápiában

Vannak olyan helyzetek, amikor bizonyos problémák esetén ellenjavallt a Hormonjóga végzése, vagy szigorú orvosi ellenőrzés mellett végezhető, illetve bizonyos esetekben módosítások szükségesek.  A jelentkezéskor kapott, kitöltött és visszaküldött hormonjóga-terápia adatlap segítségével előzetesen felmérjük minden nő egyéni egészségi állapotát és ezeket figyelembe véve, szükség esetén egyénre szabott módosításokkal fogjuk megtanulni a gyakorlatokat.

 

Hogyan tudod az életed részévé tenni a Hormonjóga terápiát?

♥ Hálás vagyok, hogy annak idején rátaláltam Dinah Rodrigues módszerére, és megtapasztalhattam ennek a csodának áldásos hatását, s örülök, hogy azóta Hormonjóga oktatóként megoszthatom Veletek is ezt a kincset: csoportos hétvégi kurzusokon vagy egyéni oktatás keretében és a sorozat elsajátítása után közös gyakorlóórákon is.
♥ Kezdhetjük együtt is a napot reggeli online HJT gyakorlással, hogy már reggel feltöltődjünk energiával, és ragyoghassunk egész nap, vagy fejezzük be együtt Hormonjógával a napot! 🙂
♥ Gyakoroljuk rendszeresen! Dinah Rodrigues heti 7-szer ajánlja, de próbáljuk legalább hetente 4-szer megcsinálni, ha nem lehetséges a 7 alkalom. Minél gyakrabban van rá lehetőségünk, annál hamarabb érhetjük el vele a célt, ami miatt elkezdtük. Persze azután sem érdemes abbahagyni, ez nem sport, ez ÉLETMÓD, segít abban, hogy fizikailag is, szellemileg is egészségesen érhessük meg az idős kort. Példaképünk ebben Dinah Rodrigues, aki 94 éves, férje 101 és minden reggel Hormonjógával kezdik a napot.

 

Mit hoz a Hormonjóga terápia az életedbe? Mit kapsz a kurzus elvégzésével?

♦ Lehetőséget kapsz a gyakorlásra a jóga előzetes ismerete nélkül. Ennek a módszernek a megtanulásához nem kell semmit sem tudnod a jógáról. Ne aggódj, ha hosszú ideje nem mozogtál, ezt a gyakorlatsorozatot bármilyen alkatú, életkorú, edzettségű nők végezhetik, rendszeres gyakorlással hamarosan javulást fogsz érezni, bármilyen szintről is indultál.

Gyógyulást kapsz és megelőzést. Segít a testednek az öngyógyításban és a megújulásban, egészséget ad és életerőt. Egyre több kutatási eredmény szól a HJT pozitív hatásairól, a hormonális egyensúlyról és a hormonhiány okozta tünetek enyhítéséről.

♦ A tanfolyam elvégzése után nagyon sok szeretettel várunk a hormonjóga gyakorlóórákra, ahol jól begyakorolhatod a sorozatot, kijavíthatod a hibákat, felteheted felmerülő kérdéseidet. Mivel ezek az alkalmak online elérhetők, a világ bármely részéről csatlakozhatsz, együtt gyakorolhatsz velünk.
Írásban megkapod a gyakorlatok részletes leírását, így bármikor újra elolvashatod, átgondolhatod, egyedül is gyakorolhatod a sorozatot, ezt a lehetőséget azonban nagyon kevés nő szokta választani időigényessége és a nagyon vonzó bérletárak miatt: kedvezőbben tudsz bérletet vásárolni, mintha klasszikus jógabérletet vagy fitnessbérletet vennél.

Közösséget. Megismerkedhetsz, rendszeresen találkozhatsz, együtt gyakorolhatsz hasonló problémákkal küszködő kedves emberekkel, része lehetsz egy elfogadó, élő közösségnek. 🙂

♦ Gyakorlási lehetőséget, amihez csak a testedre van szükséged. Miután elsajátítottad a gyakorlatokat, egész életedben gyakorolhatod bárhol is jársz, csak egy jógamatracnyi helyre van szükséged hozzá és egy párnára.

♦ Kapsz egy módszert öngyógyításra**, amelyet saját időbeosztásban, bárhol használhatsz. Kísérletezhetsz azzal, hogy hogyan hat Rád a gyakorlás. Az általános szabály az, hogy minél gyakrabban csinálod, annál jobb eredményt tudsz elérni. De beállíthatod a saját gyakoriságot is, a saját problémáid, tüneteid, gyógyulás iránti igényed és a rendelkezésedre álló időd alapján.

♦ Nagyon hatékony, mégis egyszerű stresszoldó módszereket fogsz tanulni, amelyeket jól alkalmazhatsz a mindennapi életben. Megtalálod velük a belső békédet, az egyensúlyt és a nyugalmat.

 

Törvény védi

A Hormonjógát a törvény védi, az elnevezés csak az eredeti hormonjógára használható és – mivel a szerző fenntartja magának az egyedüli jogot az egész világon hormonjóga terapeuták képzésére, – a módszert csak Dinah Rodriguesnél végzett hormonjóga terápia oktatók taníthatják.
Nagyon körültekintően válasszatok képzést, mert sajnos Magyarországon a „hormonjógát” hirdető “oktatóknak” a 99%-a nem rendelkezik Hormonjóga oktatói végzettséggel, és hormonjóga néven olyan tornát tanítanak, aminek semmi köze Dinah Rodrigues módszeréhez.

(A módszer jogi védelem alatt áll, a szerző nem engedélyezi videók készítését.)

 *Tudományos kutatási eredmények:
https://www.researchgate.net/publication/296631458_Yoga_increased_serum_estrogen_levels_in_postmenopausal_women-a_case_report
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/59047672_Dinah_Rodrigues

**A kurzus elvégzése nem ad felhatalmazást Hormonjóga oktatásra!