Érzelmi és lelki tünetek

Az olyan érzelmi tünetek, mint a labilitás, érzékenység, gyakori sírás, nyugtalanság, szorongás, depresszió és álmatlanság, minden életszakaszban előfordulhatnak, ám sokkal gyakoribbak a menstruáció előtti napokban és a változókorban, ha különböző intenzitásúak is.

A változókorban gyakran fellépő érzelmi problémák oka sokszor a hormoningadozásban rejlik, és nem okvetlenül a külső körülményekben. Fontos, hogy mi, nők ennek tudatában legyünk, és ne engedjük, hogy ez veszélyeztesse a családi és szociális életünket.

A változókori tünetek megjelenését megmagyarázhatjuk az agyi ösztrogén- és progeszteronreceptorok funkciójának vizsgálatai alapján. Az ösztrogénsüllyedés zavarja annak az agyterületnek az egyensúlyát, amely az érzelmi és lelki reakciókért felelős, és így befolyásolja az emlékezetet, a kognitív funkciókat és az új helyzetekhez való alkalmazkodóképességet. Az agyban lévő progeszteronreceptorok ellenkező irányban hatnak, amivel negatív kedélyállapotot okoznak. Ez lehet kedvetlenség, csekély önbecsülés, apátia, depresszió. Dinah Rodrigues szerint a szorongást, a kedvetlenséget, az apátiát kezelni kell, mihelyt fellépnek, hogy megakadályozzuk az állapot rosszabbodását, mert különben eljuthatunk egészen a depressziós krízisig is. Az ilyen extrém állapotokban azután erős gyógyszerekre van szükség, amelyek szükségesek ugyan, de általában nemkívánatos mellékhatásaik vannak. Egy depressziós krízist mindenképpen kezelni kell, hogy elkerüljük a komolyabb következményeket, amelyek nemritkán öngyilkossághoz is vezethetnek.

Nem szükségszerű azonban, hogy bárki a depresszió áldozatává váljon, csak azért, mert változókorban van. 2500, 45 és 55 év közötti nő esetében végzett vizsgálat szerint az ösztrogénhiány önmagában nem elegendő ahhoz, hogy depressziót okozzon. Depresszív krízist okozó tényezők lehetnek anyagi és szociális problémák, magány, válás, házastárs halála, a mozgásszabadság korlátozása, súlyos betegség orvosi diagnózisa és más érzelmi krízishelyzetek.

Dinah Rodrigues módszerével nemcsak a hormonszint növekedését lehet megcélozni (a tudományos kutatások eredménye alapján átlagosan 254%-ot nőtt az ösztrogén szint 4 hónap alatt), hanem lelki szinten is hatott, leküzdte a stresszt, depressziót és álmatlanságot, és más változókori problémákra is pozitív hatással volt, a legtöbb tünet megszűnt, mások enyhültek, végül helyreállt a jó közérzet.

Magyarországon Kudor-Borsos Ildikó okleveles Hormonjóga terapeutától tudod megtanuni a módszert, aki Dinah Rodriguesnek, a világ egyetlen Hormonjóga oktatóképzőjének tanítványa. A gyakorlatsor bár összetett, de mindenkinek jól megtanulható, nem igényel előzetes jóga ismeretet.

Kapcsolódó linkek:
Hormonjóga módszer
Kurzusok
Gyakorlóórák

 

 

 

 

 

Categories:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA ImageChange Image