A menopauza tünetei: száraz bőr

Hogyan hat a bőrünkre a hormonális változás?

Az ösztrogénszint süllyedésével felbomlanak a kollagénszálak, ezáltal a bőr vékonyabb lesz és kevésbé rugalmas. A változókorban emellett csökken a bőr és a szubkután (bőr alatti) szövet vérellátása, ami hozzájárul a bőr ernyedéséhez és a ráncok kialakulásához.

A bőr kiszáradásának okait epidemiológiai szempontból még nem vizsgálták. Néhány kutató azonban az ösztrogén pozitív hatásából, a kollagén termeléséből, szintéziséből és éréséből kiindulva meg van győződve arról, hogy ezt a hormonszint süllyedése okozza.

Az ösztrogén mellett meg kell még említenünk a kollagén szerepét, mert a hiánya bőrelhaláshoz vezet. Egy kutatási vizsgálat során ösztrogén kezeléssel a bőr és a felhám regenerálódását érték el.

A változókor tünetei, amelyeket a hormonsüllyedésnek tulajdonítanak, hagyományosan a perimenopauza idején, vagyis a változókor előtti két vagy három évben, és onnantól még körülbelül nyolc évig jelentkeznek. Mindegy, hogy ezeket a tüneteket az életkor vagy az ösztrogénszint visszaesése okozza, Dinah Rodrigues a vizsgálatai során megfigyelte, hogy a hormonjóga gyakorlása ezeket a tüneteket eltünteti, vagy legalábbis jelentősen mérsékeli az intenzitásukat.

Jelentkezem

Categories:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA ImageChange Image